Hva har skjedd?
Du har prøvd å komme inn på en campingplass eller et overnattingssted (hotell etc), men får beskjed om at de ikke vil ha deg der. Du mener at dette er på grunn av din hudfarge, etnisitet, nasjonalitet eller religion. Det kan være at de sier de har dårlig erfaring med slike som deg, eller din familie. Kanskje de sier tydelig at du er reisende, Tater/Romani eller Rom «Sigøyner».
Hva kan gjøres med en gang?
- Vær helt rolig. Dersom du vil ta opptak med mobilen, ikke gjør et poeng ut av dette, bare sett på video eller opptak. Si gjerne at du ikke helt forstod hvorfor, om vakten kan gjenta hvorfor du ikke kom inn. Du har lov å ta opptak av en samtale du selv er med i, uten å si fra at du tar opptak.
- Merk deg navnet, eller i alle fall trekk ved personen som nekter deg. Er det en ansatt, sjefen, mann eller kvinne? Hvordan ser de ut?
- Hvis det er noen andre der som hørte det som ble sagt: Spør gjerne om de hørte den begrunnelsen du fikk, og om du kan få navnet deres, eventuelt et telefonnummer eller en mail slik at du har et vitne.
- Gå et annet sted og skriv ned alt du vet av detaljer om det som skjedde. Hvem, hva, hvor, når.
- Du kan også lese inn opptak av det du husker på mobilen. Få med så ordrett som mulig hva som ble sagt, uten å legge til noe. Det viktigste er om du ble nektet uten at verten kjenner deg.
- Å nekte noen adgang på grunn av opprinnelse kan være forbudt etter norsk lov. Tenk over om du ønsker å anmelde det som har skjedd.
- Du kan kontakte politiet med en gang ved å ringe 02800. Trekk deg gjerne unna og ring politiet, ikke lag en sak av at du gjør det. Snakk rolig i telefonen! Fortell hvor du er og si at du nektes å komme inn selv om du ikke har vært der før. Si at du mener du nektes på bakgrunn av etnisitet.
- Dersom du er i kontakt med politiet: Husk da å si at du vil anmelde hatkriminalitet. Det å nektes adgang til overnattingssted eller campingplass på bakgrunn av etnisitet eller hudfarge kan være brudd på straffeloven §186, og dermed hatkriminalitet.
Hvilke rettigheter har du?
- Hvis du har hatt problemer på dette stedet før, så kan de nekte deg. Men de kan ikke nekte deg adgang på grunn av hva noen andre har gjort.
- Det er ikke lov å nekte noen varer eller tjenester på grunn av deres hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnelse, eller religion. Dette står i den norske straffeloven les mer her. Dette betyr at det er straffbart å nekte deg adgang basert på din opprinnelse eller religion. Dette kalles diskriminering, og det faller også inn under det vi kaller for hatkriminalitet.
- Riksadvokaten har bestemt at politiet skal prioritere alle anmeldelser de får på hatkriminalitet. Det vil si at de skal gjøre en ekstra innsats i slike saker.
- Du har rett til å ikke bli behandlet dårligere enn andre på grunn av religion, hudfarge, språk, utenlandsk navn eller hvor du eller foreldrene dine kommer fra. Dette står i likestillings- og diskrimineringsloven, les mer her.
Hvor kan du få hjelp?
- Du kan anmelde til politiet. Dette kan ikke gjøres via nettet, du må møte opp personlig, eller ringe politiet og be dem komme. Gi politiet dette.
- Politiet skal ta imot alle anmeldelser. De har ikke lov til å si at de ikke vil ta imot en anmeldelse. Men: Politiet kan be om at du selv skriver denne anmeldelsen og leverer den til dem. Politiet har ikke plikt til å skrive anmeldelsen for deg, men de har plikt til å ta den imot. De har heller ikke plikt til å komme med en gang. Ofte skjer ulovlige ting samtidig, og da må politiet dit det haster mest.
- Snakk med noen. Det å oppleve forskjellsbehandling, trakassering og diskriminering er vondt. Snakk gjerne med noen du stoler på, men du kan også ringe hjelpetelefoner som er profesjonelle på å takle mentalt stress.
- Les gjerne mer om minoritetsstress her. Det er viktig å vite at diskriminering ikke er din skyld, og at det er lov å søke hjelp når man opplever dette.
- Du kan kontakte organisasjoner som jobber mot rasisme og be om råd. Se mer her.
- Du kan også kontakte Likestillings- og diskrimineringsombudet og Diskrimineringsnemnda, se mer her.
Hva kan gjøres etter hvert?
- Du kan anmelde det som har skjedd.
- Du kan også skrive en henvendelse til ledelsen for hotellkjeden, eller leder for campingplassen og forklare dem hva du opplevde og be om en tilbakemelding på hvorfor du ble nektet.
- Du kan høre med dem om de er klar over lovverket, og sende dem informasjon om hatkriminalitet og loven som forbyr å nekte noen denne type tjeneste. Spør om deres ansatte har fått opplæring i lovverket.
- Du kan skrive brev til kommunen. Dersom det skjer gjentatte tilfeller av diskriminering på et overnattingssted, så kan kommunen for eksempel ta fra stedet muligheten til å servere alkohol – og det kan være en hard økonomisk straff.
Hva bør du ikke gjøre?
Du bør ikke starte en krangel på stedet. Trekk deg rolig unna, prøv å fokusere på det som har skjedd og dokumenter det. Kontakt eventuelt politi selv, enten der og da eller ved å anmelde senere.